Guides

Tips για την καλή φροντίδα των κοσμημάτων σας

Εάν μόλις αγοράσατε κάποιο κόσμημα το οποίο σας έχει ενθουσιάσει, το μόνο που μένει είναι να το διατηρήσετε στην ίδια κατάσταση (εκτός φυσικά αν σας αρέσει το στυλ του σκουριασμένου μέταλλου και του δέρματος που έχει αρχίσει να διαλύεται!). Εφαρμόστε τις παρακάτω δοκιμασμένες συμβουλές, για να κρατήσετε τα κοσμήματα σας στη καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Γενικότερα, αποφύγετε την επαφή με τον ιδρώτα. Το να φοράτε τα κοσμήματα σας καθώς αθλείστε, μπορεί να προκαλέσει θάμπωμα ή ακόμη χειρότερα να οδηγήσει σε γρατζουνιές ή άλλες φθορές. Αν είστε ο τύπος του ανθρώπου που ιδρώνει πολύ εύκολα, ίσως θα ήταν καλό να σκουπίζετε το κόσμημα σας με ένα μαλακό πανί κάθε μέρα πριν πάτε για ύπνο.

Ορείχαλκος

Στο κατάστημά μας θα βρείτε κοσμήματα από ορείχαλκο επιχρυσωμένο ή επαργυρωμένο εξωτερικά και οι αλυσίδες τους αντίστοιχα από ατσάλι επιχρυσωμένο ή επαργυρωμένο. Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι υποαλλεργικά, δεν μαυρίζουν και δεν χάνουν το χρώμα τους. Με προσεκτική χρήση θα μείνουν αναλλοίωτα για καιρό. Καλό είναι να αποφεύγεται η συνεχόμενη επαφή τους με υγρά και να μην ψεκάζουμε το άρωμά μας απευθείας πάνω στο κόσμημα!!!

Ατσάλι

Το ανοξείδωτο ατσάλι, είναι εύκολο να το διατηρήσετε, καθώς δεν διαβρώνεται ή οξειδώνεται και δεν θα σπάσει εάν σας πέσει. Παρόλα αυτά, μπορεί να γρατζουνιστεί, οπότε θα ήταν καλύτερο να αποθηκεύατε τα κοσμήματα σας σε ξεχωριστά σακουλάκια. Αν το κόσμημά σας με ανοξείδωτο ατσάλι χρειάζεται καθάρισμα, μπορείτε απλά να το ξεπλένετε συχνά κάτω από τρεχούμενο νερό.

Φυσικά σιγουρευτείτε πως βάλατε κάποιου είδους τάπας στο νεροχύτη ώστε να μην σας πέσει και το χάσετε και σκουπίστε το εντελώς με ένα πανί ώστε να μην δημιουργηθούν λεκέδες από το νερό. Εάν επιθυμείτε ένα πιο λεπτομερή καθαρισμό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μαλακή οδοντόβουρτσα βουτηγμένη μέσα σε ένα μείγμα από ζεστό νερό και ένα ήπιο απορρυπαντικό.

Τέλος, μπορείτε να στιλβώσετε το ανοξείδωτο ατσάλι σας για να το κάνετε να γυαλίζει, όμως μην χρησιμοποιήσετε απλά ασημί βερνίκι, σιγουρευτείτε πως στην ετικέτα θα γράφει κατάλληλο για ανοξείδωτο ατσάλι.

Ασήμι 925

Το ασήμι οξειδώνεται αν έρθει σε επαφή με τον αέρα, οπότε θα φθαρεί αναπόφευκτα με την πάροδο του χρόνου. Εσείς μπορείτε να επιβραδύνετε τη διαδικασία, φυλάσσοντας τα ασημένια σας κοσμήματα μέσα σε ένα αεροστεγώς κλειστό σακουλάκι. Ένα πλαστικό σακουλάκι ziplock, θα είναι ό,τι πρέπει.

Αν το κόσμημα σας έχει αρχίσει να δείχνει κάπως αμβλύ, σκουπίστε το με ένα βρεγμένο πανάκι. Αν το κόσμημα σας είναι πολύ λερωμένο, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια μαλακή οδοντόβουρτσα βουτηγμένη σε ένα μείγμα με ήπιο σαπούνι πιάτων και ζεστό νερό.

Προσοχή όμως, να μην το τρίψετε πολύ σκληρά, γιατί μπορεί να αρχίσει να ξεφλουδίζει η επένδυση. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ένα ειδικό πανί για γυάλισμα ασημικών online ή από κάποιο κοσμηματοπωλείο. Να θυμάστε πως το πανί δεν θα διώξει πιθανές γρατζουνιές του κοσμήματος σας, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον κοσμηματοπώλη.

Τέλος, η επένδυση στα ασημένια κοσμήματα θα φθαρεί αναπόφευκτα με την πάροδο του χρόνου, οπότε θα πρέπει να το ξανακαλύπτετε μια φορά το χρόνο για να μπορέσετε να το διατηρήσετε όσο το δυνατόν καλύτερα.

Κολιέ

Τα αντικείμενα που φτιάχνονται για να κρεμάμε τα κολιέ μας, μπορεί να δείχνουν όμορφα, όμως μπορούν να προκαλέσουν κόμπους σε διάφορα μέρη του κολιέ. Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να τα ρίχνετε απλά μέσα σε ένα συρτάρι γιατί μπορεί να συμβεί το ίδιο. Αντίθετα, τοποθετήστε τα επίπεδα. Ένα συρτάρι ντουλάπας θα μπορούσε να κάνει τη δουλειά.

Σκουλαρίκια

Είναι ευκολότερο να αποθηκεύετε τα σκουλαρίκια σας σε ένα σταντ για σκουλαρίκια, ώστε να μένουν σε ζευγάρια. Εάν όμως δεν θέλετε να αγοράσετε ένα σταντ, μπορείτε να τα τοποθετήσετε μέσα σε παγοθήκες ή σε χάρτινες συσκευασίες αυγών ή σε οποιαδήποτε συσκευασία οργάνωσης μικρών αντικειμένων.

Οι διάφανες συσκευασίες οργάνωσης χαπιών, είναι η τέλεια λύση για αποθήκευση σκουλαρικιών και δαχτυλιδιών κατά τη διάρκεια κάποιου ταξιδιού. Όταν καθαρίζετε τα σκουλαρίκια σας, προσέξτε να μην χάσετε ένα από αυτά.

Αν ξεπλένετε τα σκουλαρίκια σας από τη σαπουνάδα, θυμηθείτε να έχετε πάντα μια τάπα στο νεροχύτη σας. Ακόμη καλύτερα: γεμίστε ένα ποτήρι με καθαρό νερό και γυρίστε τα σκουλαρίκια σας γύρω γύρω μέχρι να καθαρίσουν.

Τέλος, σας έχουμε μια καλή συμβουλή, αν σας πέσει σκουλαρίκι μέσα σε ένα πυκνό χαλί: χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σκούπα με ένα παλιό ύφασμα γύρω από το στόμιο της σκούπας σας για αν βρείτε το σκουλαρίκι σας, χωρίς να το ρουφήξει η σκούπα.

Δαχτυλίδια

Τα δαχτυλίδια είναι τα μοναδικά κοσμήματα που μπορείτε να τα αποθηκεύσετε κρεμώντας τα. Τοποθετήστε αρκετές πινέζες πάνω σε ένα πίνακα από φελλό (ή από κάποιο μαλακό υλικό) και χρησιμοποιήστε τον για να τοποθετήσετε τη συλλογή σας.

Μπορείτε επίσης, να γεμίσετε ένα δοχείο με ωμό ρύζι ή κάτι αφρώδες και διατηρήστε τα δαχτυλίδια σας ασφαλή. Φυσικά τα ίδια δοχεία που λειτουργούν για τα σκουλαρίκια (παγοθήκες, κουτιά οργάνωσης κ.α), μπορούν επίσης να λειτουργήσουν και για τα δαχτυλίδια.